Hvor blir av satsingen på spel?

10. juli 2024

Hvor blir det av satningen på spel? 

Norske Historiske Spel og alle spelene i Norge krever at det skal være bærekraftig å formidle norsk kulturarv. 

Selv om spel arrangeres over hele Norge denne sommeren, skjer det på tross av, ikke på grunn av, offentlig støtte. – Hvor ble det av satsinga på kultur?

Denne sommeren ser vi tusenvis av frivillige og profesjonelle kunstnere på utescener over hele lande som formidler vår kulturarv –  men hvor er støtten fra regjeringen? I 2021 lovet Hurdalsplattformen blant annet økt kulturandel i statsbudsjettet, regionale kulturfond, flere kulturarbeidsplasser, full momskompensasjon, og bedre rettigheter for kunstnere.

Men hvor mye er egentlig innfridd? Full momskompensasjon er innført, men gaveforsterkningsordningen forsvant. Norsk kulturfond forvalter 1 milliard av norske skattekroner. Kulturdirektoratet forvalter kun 5 millioner kroner til Historiske Spel, fordelt på 50 søkere, og dermed blir tilskuddene stadig mindre. Dette er spillemidler fra Hamar, ikke skattekroner.

Spel som Elden på Røros og Marispelet ved Rjukanfossen er ikke bare kulturopplevelser, de gir store økonomiske ringvirkninger til lokalsamfunnene. Elden gir over 40 millioner kroner i økonomiske effekter til Røros-samfunnet!

Nå må regjeringen innfri løftene fra 2021! Vi trenger regionale kulturfond med friske midler. Spelene gir mer enn økonomisk gevinst; de bidrar til bolyst, inkludering, rekruttering og bedre folkehelse.

Vi oppfordrer alle politikere til å besøke sommerens spel og starte høsten med å opprette regionale kulturfond. La oss satse på kultur i hele landet!

Kari Anne Valsø, Marispelet på Rjukan og Siri B. Gellein, Elden på Røros

Marispelet ved Rjukanfossen spiller 16.-20. juli i 2024. Det blir sannelig et magisk eventyr på kanten av juvet!

Ta gjerne med deg familie og venner og legg ferien til Rjukan neste gang, for her har vi mye spennende verdensarvhistorie, flotte turistattraksjoner og inngang til Hardangervidda nasjonalpark. Se VisitRjukan for flere detaljer om hva Rjukan og Tinn har å by på!

Ønsker du å være med som frivillig? Meld deg på via vårt skjema HER

Eller hva med historien til spelet? Det kan du lese HER

10. juli 2024

Har du gått glipp av dette?

Rjukanfossen går alle forestillinger

Rjukanfossen går alle forestillinger

Rjukanfossen blir på alle forestillinger! Vi kan med glede si at en lyssatt Rjukanfoss går under alle forestillinger i årets Marispel! “Selv en blind og en døv kan få fornemmelse av denne fossens...

Rjukanfossen slippes to forestillinger!

Rjukanfossen slippes to forestillinger!

Takk til Hydro Energi Det er en glede å kunngjøre at det blir slipp av Rjukanfossen på forestillingene fredag 19. juli og siste forestilling lørdag 20. juli, altså kl. 21.30 forestillingene våre! 🌊...

Takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtte

Takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtte

Tusen takk Sparebankstiftelsen DNB for støtte igjen! Sparebankstiftelsen DNB har i år tildelt Marispelet ved Rjukanfossen 300 000,- for kurs og kompetanseheving, som sikrer barn og unges tilgang til...

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å trykke «Godta alle» gir du din tillatelse til dette. Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og annen teknologi, og hvordan vi samler inn og behandler personopplysninger ved å klikke på lenken under.  Les mer