Om oss

Om Marispelet ved Rjukanfossen 

Marispelet utspilles i spektakulære omgivelser rett nedenfor Maristigen, der sagnet skal ha skjedd. Rjukanfossen slippes, når mulig, som en effekt mot slutten av forestillingene. Dette gjør at publikum kjenner det rister i bakken og rå-lufta fra fossen slår imot alle. Fra spelplassen er det også mulig å se ned mot Vemork, altså et helt spektakulært område i egen klasse.

Marispelet er basert på sagnet om Mari, skrevet ned av blant annet forfatter Henrik Anker Bjerregaard (1792-1842) i 1822, og har blitt satt opp ved Krokan siden 2005.
Selve sagnet fra 1800-tallet handler om Mari Fosso, datter av Ulf Fosso – den rikeste i dalen, som forelsker seg i Eystein – en fattig gutt og sønn av en av arbeiderne på gården. De begir seg ut på en reise innen forbudt kjærlighet, hvor deres kamp for å holde sammen går på bekostning av levestandard og liv.

Ulf Fosso er en sterk mann som er høyt respektert i lokalsamfunnet og som kun ønsker alt det beste for Mari. Da Ulf mister sin kone Guro, mens Mari kun er et barn, blir han alene i oppdragelsen av Mari. Når Mari blir eldre arrangerer Ulf og presten ekteskap mellom Mari og rikmannsgutten Bjønn Krokan. Når denne prosessen blir satt i gang er Mari allerede forelsket i Eystein og hun mener hun burde få eie sitt eget hjerte og elske den hun ønsker. Deres kjærlighet blir virkelig satt på prøve, og er egentlig kjærligheten deres sterk nok til å bryte samfunnets normer og en fars forventninger og ønsker for sin datter?

Kom på Marispelet ved Rjukanfossen 16.-20. juli 2024 for å finne det ut.

Det står mange lokale frivillige på scenen i store og små roller, og det profesjonelle apparatet er stort. På scenen vil du oppleve profesjonelle skuespillere som Ingebjørg Buen, Sigurd Sele, Kasper Skovli Botnen med flere. Det er profesjonelle dansere som Dag Rune Søvde Sjøli og Knut Boksasp Berge, sistnevnte innen folkedans. Ingebjørg Lognvik Reinholdt står for sanginstudering av alle på scenen og er selv med som hovedsanger.

Temaene i spelet blir løftet gjennom musikken, og de dyktige musikerne Mattias Cyvin Storås, Helge Ellingsen og Lars-Inge Meyer Fjeld blir dette året stødig ledet av kapellmester Truls Hannemyr. Det kunstneriske er sterkt og tydelig ledet av Linn Olsen på regi og Jan Ivar Lund som koreograf.

Marispelet ved Rjukanfossen er et spel som tar utgangspunkt i lokale tradisjoner som folkedans, folkedrakten, Tinnmålet (den lokale dialekten) og fokelige toner i musikken. Speler er kraftig lokal forankring, har en helt unik spelplass, dyktige frivillige aktører og et sterkt profesjonelt apparat. Dette er et spel i egen særklasse det virkelig er verdt å få med seg 16-20. juli 2024.

Pr. 2024 består styret til Marispelet ved Rjukanfossen AS av leder Øystein Haugan, Tor Nicolaysen, Tor Arne Ursin, Henning Johansson, Ingelinn Kårvand og Vicky Mikalsen.

Kari Anne Valsø er daglig leder og sekretær for styret. Produksjonsleder er Ida-Kristin Tovstaul.

Eiere pr. 2023 er Norsk industriarbeidermuseum, VisitRjukan, Gaustablikk høyfjellshotell, Skinnarbu Nasjonalparkhotell, Prosjektform, Birdland Haugan, Atrå Handelslag, Britt Svartdal, Føniks Invest og Konsulent Valsø.

For mer informasjon om spelet gjennom tidene se vår historie.

 

Marispelet er miljøfyrtårnsertifisert

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Les vår klima- og miljørapport her.

 

Kontakt oss

Marispelet ved Rjukanfossen AS

 

Postadresse:

Sandven 25, 3656 Atrå

Org.nr:

914 989 647

VisitRjukan

Rjukan Turistkontor, Torget 2, 3660 Rjukan

Ida-Kristin S. Tovstaul

Produksjonsleder

Kari Anne Valsø

Daglig leder

Vil du bli med som frivillig?

Vi skal lage hygge, mat og passe på at de som jobber frivillig blir godt ivaretatt og får gode arbeidsforhold under øvelser og forestillinger.

Bli med du og da vel, vi trenger flere på laget!

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å trykke «Godta alle» gir du din tillatelse til dette. Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og annen teknologi, og hvordan vi samler inn og behandler personopplysninger ved å klikke på lenken under.  Les mer