Marispelets historie

Marispelets historie gjennom tidene

2003-2005

Starten av Marispelet

Marispelet ved Rjukanfossen er basert på sagnet om Mari, skrevet ned av blant annet forfatter Henrik Anker Bjerregaard (1792-1842) i 1822. Da Gro Synnøve Brekka skrev boka «Kom skal jeg fortelle deg noe» om soger og sagn fra Tinn, ble hun inspirert og fikk ideen om at sagnet om Maristigen måtte dramatiseres på Krokan, oppe ved Rjukanfossen.  Gro Synnøve Brekka ble drivkraften i gjennomføringen av Marispelet og med seg fikk hun gode hjelpere i Betty Rui, Åse Gunleiksrud ,Tor Nicolaisen og Karin Ravnås.

De fikk fra første stund oppmuntring fra ordfører Erik Haatvedt, han så potensialet til Marispelet og mente det passet godt til 100 års jubileet for Rjukan, 2005.

Gro Synnøve fikk Veslemøy Haslund til å utarbeide et manus, med noen føringer:

  • Storbonden skulle kunne spille hardingfele , dette fordi Nils Sletta allerede var tiltenkt rollen.
  • Det skulle være rom for Tinns lokale tradisjonsdanser og folkesanger/ kveding.
  • Det skulle snakkes på Tinndialekt i spelet.
  • I tillegg skulle være alt være av høy kvalitet.

Dermed fikk Guttorm Guttormsen oppdraget med å  komponere ny musikk. Tommy Olsson designet og skapte nye fantastiske drakter til alle aktørene på scenen. Han hadde nøye studert bilder og malerier fra tidsepoken –ca 1850, og de ble sydd så nøyaktig som mulig, med hjelp fra et trettitalls lokale syersker.

Scenograf Helge Lohne tegnet og lagde modell av spelstedet, med god utnyttelse – uten å skade naturen der oppe. Lokale snekkere gjorde jobben med å omsette tegninger til produkt/ scene.

Pål Øverland ble den første regissøren, han ble virkelig begeistret da han fikk se området han fikk til disposisjon, og Tore Westby tok oppdraget som koreograf.

Planen fra start var at det  første Marispelet skulle finne  sted på kanten av stupet ved Rjukanfossen, sommeren 2005, med selveste Rjukanfossen som eksklusiv rekvisitt, om mulig. Og – etter mange møter med Hydro Energi, sentralt og lokalt, ble det lovet: Så lenge Marispelet var skulle de stille opp med slipp av Rjukanfossen. Det var en flott gave og trolig verdens mest spektakulære rekvisitt!

Det var stor aktivitet i tiden fram til urpremieren – mange timers dugnad fra en stor gruppe frivillige, fra hele Tinn. Antall timers sying er umulig å fastslå. Musikkhuset var lokalet som ble benyttet  til både sying, prøver og som påkledningsrom.

2005

Urpremiere

Marispelet hadde urpremiere siste helg i juli – det ble en suksess med terningkast 5 og 6 i RA, TA og Varden! Det var mange godord og oppmuntring til å gjenta dette framover, og planer ble lagt for en gjentakelse sommeren etter. Største jobben var selvsagt  gjort og framover ble det noe lettere når det gjaldt mengden med praktisk arbeid.

Marispelet ble også  dette året en del av Sogelandets program. Dette var en sammenslutning av flere ulike kulturaktiviteter i Telemark fra 2005 og et par år framover.

Se program fra 2005

2006

Nye skuespillere

I 2006 ble det ikke gjort noen store endringer, bortsett fra noen nye skuespillere.

Systua hadde fortsatt mye å gjøre da flere lokale aktører ville være med og noen barn og unge hadde vokst fra kostymene sine.

Se program fra 2006

2007

Det blir lansert Marispelvin fra Frankrike

Dette året ble det skapt kontakt mellom Sam Eyde sitt barnebarn Christine Eyde Viennet på vingården Raissac i Syd- Frankrike. Ideen var å få laget en Marispelvin som var knyttet opp til Sam Eyde, mannen som «oppdaget» kraften i Rjukanfossen for 100 år siden. Dette sammenfalt med Christine Eyde sitt ønske og det foregikk da et arbeid for å få dette til sommeren 2007, noe som ble til virkelighet. På årets premiere var Christine Eyde, mannen Jean Viennet og søsteren Live Eyde Bøe tilstede, pluss den vikarierende Charge’ d’affaires fra Frankrikes Ambassade med kone.

Spelet fikk også omtale på P2 og 2 sider i Aftenposten i forkant, det var tydelig at folk utenfor Tinn begynte å legge merke til spelet.

Se program fra 2007

2008

Marispelet direkte på NRK TV

I 2008 fikk Marispelet god nytte av markedsføringen året før, i tillegg til innslag direkte på NRK TV – SommerNorge og i Reiseradioen. Det førte til rekordoppslutning fra publikum og alt så lysere ut for Marispelet.

Dette året var det som vanlig noen endringer når det gjaldt både amatører og proffe, i tillegg var Marispelet fortsatt en del av Sogelandet, noe som gav enda mer markedsføring.

Se program fra 2008 

2009

Nye skuespillere

Det var ingen store endringer på Marispelet i 2009, riktignok var det en uheldig opplevelse under premieren i form av strømbrudd. Dette gjorde alle noe urolige, men takket være profesjonalitet fra skuespillere, lokale aktører og flotte vakter fra Tinn Energi på stedet, løste dette seg raskt og de kunne fortsette forestillingen.

Se program fra 2009

2010

Pauseår

Etter noen tøffe år med å få økonomien til å gå opp så Marispelet seg nødt til å ta et pauseår i 2010. Nå måtte det jobbes for å få inn nok midler til å kunne fortsette, samt videreutvikle. 

Sparebankstiftelsen DnB (daværende DnB NOR) ga 200 000 til Marispelet dette året for å bygge permanente sitteplasser. Det ble kjøpt halvstokker i furu fra Tinnoset  sag – og de fraktet alt gratis opp til parkeringsplassen. Ned til sceneområdet ble det verre, men med firehjuling og tilhenger gikk det. Mange tunge løft og mange timers dugnad fra store og små, i styrets familier og venner av spelet, gjorde det mulig å få på plass permanente sitteplasser.

I tillegg var flere av de lokale aktørene med i en jubileumsfeiring for «Foss og Fjell» som fikk bruke spelplassen. 

Dette året kom Stortingets kulturkomite på besøk  for å høre om hvordan  det ble jobbet med spelet og planer videre. de kom 10. august, var oppe og så på spelplassen, deretter møte på Rjukan. Det var komitemedlem Gunn Olsen AP, fra Telemark som hadde fått dette i stand, fordi hun ble veldig imponert over Marispelet da hun så det. 

2011

Marispelet ble oversatt til engelsk

I 2011 ble Marispelet oversatt til Engelsk og tilbudt noen turister for å prøve det ut. Det var montert opp pc skjermer på et begrenset område, hvor 2 og 2 kunne dele skjerm. På skjermene stod den engelske teksten som ble styrt av en person inne i lydbua – tilpasset det som skjedde på scenen. Planen var å utvikle dette videre – med ny teknologi.

Det var fortsatt Veslemøy Haslund sitt manus som ble brukt, men endringer ble gjort hvert år av regissøren. Det var alltid en grunn til å se det på nytt. Det så bra ut, med tanke på publikum, fram til  22. juli 2011. Katastrofen som inntraff i Oslo og Utøya den dagen lammet alle. Det måtte raskt tas en avgjørelse, skulle Marispelet gjennomføres eller ikke? Beslutningen ble å gjennomføre.

Se program fra 2011

2012

Marispelet får Telemarks kulturpris

2012 var året for flere store begivenheter. Marispelet fikk 200 000 av Gjensidige stiftelsen for oppgradering av scenografien, noe Rjukan videregående stod for å bygge. Endelig kunne Marispelet fronte med autentisk scenografi i vakre omgivelser.

Marispelet kunne også stolt vise frem Telemark Fylkeskommunes kulturpris, noe som da ikke hadde blitt gitt til en festival eller organisasjon siden Notodden Blues festival fikk denne i 1998. Det var en stor ære å motta denne prisen, vel vitende om at Marispelet er en viktig del av Telemark sin kultur og lokalhistorie.

Dette året ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Marispelet og Springer Kulturstudio. Med støtte fra Innovasjon Norge skulle det lages en forstudie for Marispelet som reiselivsprodukt. Målet hadde hele tiden vært å trekke flere turister til Tinn, og få til samarbeid med hoteller og andre reiselivsbedrifter. For å få tid til dette inngikk styret denne avtalen. Men den kanskje største begivenheten av 2012 må ha vært at Fossegrimene ble en del av spelet, for disse har i flere seinere år vært et viktig komponent i spelet.

Se program fra 2012

2013

Marispelet blir et AS

2013 var det store endringer på den kunstneriske siden av Marispelet, Morten Joachim, kom inn som ny regissør og sammen med Line Hofoss Holm ble det skrevet et helt nytt manus for Marispelet, fortsatt med utgangspunkt i sagnet om Mari. Dette krevde og la til rette for nye skuespillere og ny musikk. Nytt band med ny kapellmester: Vidar Ytre Arne

I tillegg ble det noen endringer på den administrative siden, Ingvild Lien overtok som produsent og Sveinung Hjalland Ulla tok over som produksjonsleder. Marispelet gikk over fra å være en stiftelse til å bli et AS, noe som ble gjennomført via søknader og kontakt med Brønnøysundregistrene.

Se program fra 2013

2014

Pauseår

Pauseår grunnet dårlig økonomi, hvor det ikke skjedde noen andre større begivenheter. Målet var å kunne sette opp Marispelet i 2015.

2015

Flotte kritikker for Marispelet

Det var igjen klart for Marispelet i 2015 med regissør Morten Joachim og regiassistent Ida Høy. Planen var at Ida Høy skulle overta som regissør året etter, fordi den nåværende regissør hadde andre oppdrag. Gro Synnøve Brekka overtok igjen rollen som produsent.

Dette året kom skuespilleren Stig Henrik Hoff inn, samt nye i barnerollene, Anne Håkanes og Lars Brynjulv Nordbø. Lovord og flotte kritikker fortsatte, målet var hele tiden det samme; Marispelet skulle bli ett av Norges beste spel.

2016

Marispelet feirer 10-årsjubileum!

Som planlagt tok Ida Høy over som regissør, og i den forbindelse skrev Thomas Bye og Ida et nytt manus. Nye skuespillere ble også med som Ingebjørg Buen, Kasper Skovli Botnen og Sten Bjørge Skaslien Hansrud.

Dette året feiret Marispelet sitt 10 års jubileum.

Program fra 2016

2017

Stiftelsen Marispelet frivillige og venner blir stiftet

Marispelets frivillige og venner ble stiftet i august 2017, og de jobber for ivaretakelse av alle som jobber frivillige både på og bak scenen. Dette var et stort løft for arbeidet med det sosiale, det å ta vare på aktører og skape en godt miljø.

Selve spelet fortsatte med små justeringer og forbedringer fra år til år, hvor Ida Høy fortsatte å heve kvaliteten.

Program fra 2017

2018

Overskudd for første gang på 10 år

2018 var et flott år med gode publikumstall, med over 200 solgte billetter og overskudd for første gang på 10 år. Marispelet fikk også inn midler fra flere, blant annet en generøs anonym giver, Rema 1000 og Sparebankstiftelsen DnB. Marispelet fikk midler fra Sparebankstiftelsen DNB til egen skiftebu bak scenen. Dette var virkelig ønsket og gjorde det bedre for alle som står på scenen.

Etter sesongen 2018 gav Gro Synnøve Brekka seg som produsent, styreleder og daglig leder i Marispelet. Kari Anne Valsø overtok som styreleder og Marispelet ved Rjukanfossen AS fikk 10 nye, lokalt forankret eiere og helt nytt styre. Målet var å omstille og profesjonalisere driften og organisasjonen, til dette fikk Marispelet god hjelp av omstillingsprosjektet i Tinn kommune.

Program fra 2018

2019

Rekordår med over 2700 solgte billetter

2019 var et fantastisk rekord år for Marispelet ved Rjukanfossen, den 24.-27. juli ble det gjennomført 5 forestillinger, der 3 var helt utsolgte og de 2 andre hadde gode publikumstall. Det ble solgt over 2700 billetter og Marispelet gikk med et fint overskudd.

Selve spelet fortsatte med små justeringer og forbedringer fra år til år, hvor Ida Høy fortsatte å heve kvaliteten.

På administrasjonssiden tok Ida-Kristin Tovstaul over som produksjonsleder.

Program fra 2019

2020

Marispelet blir avlyst pga. korona

Selv om Marispelet ved Rjukanfossen ble avlyst i 2020 grunnet koronasituasjonen og dens følgende restriksjoner, var det et travelt år. Før sommeren ble Marispelet ved Rjukanfossen AS Miljøfyrtårn sertifisert, og i løpet av sommeren ble det arrangert 3 arrangementer i samarbeid med NIA og DNT på Krokan. I tillegg ble Marispelet spurt av NIA og DNT om å drive Krokan Kafeen denne sommeren – kaféen var åpen i 7 uker, med 7.500 gjester og omsetning på en halv million.

Fokus dette året var også arenautvikling hvor det ble laget en ny adkomst fra vest, satt opp permanent strømløsning og grunnarbeid for ny tribune ble gjort. Målet er å få tryggere og bedre adkomst, nye rømningsveier og å utvide tribunekapasiteten fra 600 til 900 plasser.

Administrativt tok Øystein Haugan over som styreleder og Kari Anne Valsø gikk offisielt inn i rollen som daglig leder.

2021

Marispelet blir avlyst pga. korona, men det blir arrangert konsertforestillinger

I 2021 måtte Marispelet ved Rjukanfossen igjen avlyses på grunn av koronasituasjonen, dette var beklagelig, men Marispelet så muligheten for å lage et alternativt arrangement i stedet. Tanker ble til planer og 21. juli, da det egentlig skulle vært premiere, ble det arrangert to konsertforestillinger med marispelaktører gjennom tidene. Det ble smakebiter fra forestillingen Marispelet 2019, musikkinnslag med blant annet Linnea Dale, Knut Buen, Guttorm Guttormsen og Ingebjørg Lognvik Reinholdt. Konferansierene Sten Bjørge Skaslien Hansrud (Bjønn) og Bent Frode Bystrøm (Storbonden Tor) styrte showet og ba på flere interessante samtaler med viktige personer som har medvirket i Marispelet.

I tillegg fortsatte areanautviklingen, hvor ny tribune ble bygget, ny lydbu påbegynt og rømningsveier laget. Høsten 2021 lanserte Marispelet også en helt ny hjemmeside utviklet av Amedia Kreativ.

2022

Marispelet er endelig tilbake i fullskala

I 2022 kunne Marispelet ved Rjukanfossen endelig settes opp i fullskala igjen. Etter noen lange uker stod det klart for forestillinger 20.-23. juli og responsen fra publikum og deltakere var over all forventing.

Linn Olsen var regissør dette året og Jan Ivar Lund var koreograf, av andre ny tilskudd var Sigurd Sele i rollen som Ulf, Trond Teigen i rollen som Prest og Tina Espejord som inspisient.

Sparebankstiftelsen DNB hadde også støttet Marispelet med 450 000 kroner som blant annet ble brukt til arenaen og videre kurs for barn og unge. 

2023

Innholdsrikt år med solfest, dialektpris og spel

2023 ble et innholdsrikt og flott år med mange små og store hendelser. Vi startet året med å bli resertifiserte som Miljøfyrtårn for 3 nye år. Det har vært tre lærerrike år og vi ser frem til å fortsette dette arbeidet.

Lørdag 22. april feiret vi Solfesten på Rjukan, hvor daglig leder Kari Anne Valsø var valgt ut til å være Solprins for hennes arbeid lokalt. Produksjonslederen vår var Herold og flere av våre flotte frivillige var terner.

I juni tok vi turen til Kongsberg Agenda, her fikk vi mulighet til å vise frem sang og snakke om spelet. Det var utrolig gøy å få muligheten til å komme til Kongsberg Agenda som virkelig har blitt en stor og fin internasjonal teknologifestival, her skjer det mye spennende. 

Så var det duket for en fantastisk spelsommer 18.-22. juli spilte vi seks forestillinger. Vi satte dette året opp en forestilling mer og startet de fleste forestillingene 30 min seinere. Vi ønsket å gjøre spelet enda mer magisk ved å utnytte lyssettingen. Det ble et godt gjennomført spel med det samme kunsteriske teamet som året før, samme rollesetting med de profesjonelle, og noen justeringern på barnerollene. 

Så avsluttet vi året med nominasjon til Tinn kommune sin byggskikkpris og dialektpris. Det var en stor ære å få disse to nominasjonene og vi var overlykkelige da vi vant dialektprisen! Det setter vi utrolig stor pris på og vi ønsker å fortsette arbeidet med bruk og ivaretakelse av dialekten gjennom spelet. 

Program fra 2023

Plakat 2023

Vil du lese mer om Marispelets sagn og historier?

    Arkivet

    Marispelet ved Rjukanfossen har en årelang tradisjon. Har du lyst å kikke på hvordan vi har utviklet oss? Sjekk ut alle de gamle programbladene, plakatene og avisutklipp om Marispelet.

    Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å trykke «Godta alle» gir du din tillatelse til dette. Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og annen teknologi, og hvordan vi samler inn og behandler personopplysninger ved å klikke på lenken under.  Les mer