Krokan – et historisk område

10. november 2024

Krokan – et historisk område

KROKAN er navnet på området rundt Rjukanfossen, – et stykke Norge med dramatisk natur og internasjonal historie. Her, på kanten av juvet i den bratteste fjellsida, lå den farlige Maristien som bygdefolket måtte forsere for å komme seg til fjells. Her stupte Rjukanfossen ned i avgrunnen med bulder og brak, et mektig syn som trigga folks tanker og fantasi, her sleit og levde folk for å skaffe seg et så godt liv som mulig i en spektakulær og brutal natur. Gården på sørsida av fossen het Vemork, gården på nordsida het Fosso.

I 1810 kom bergassessor Jens Esmark fra gruvene i Kongsberg til Vestfjorddalen. Han hadde med seg et kvikksølvbarometer for å måle høyder i naturen, og han målte Rjukanfossen til 271 meter. Han bomma, – den er 104 meter! Men Esmark innrapporterte resultatet til Kongen i København. Han var ikke spesielt god i geografi, og han utropte Rjukanfossen til «verdens høyeste vannfald». Denne feilmålingen og Kongens utsagn skulle vise seg å bli starten på en nærmere 100-årig reiselivshistorie i Vestfjorddalen.

Den Europeiske overklasse var nemlig gått trøtt av å se det menneskeskapte som Versailles og Peterskirken i Roma, – de skulle se «den uberørte natur». De vendte sitt blikk mot Norge, seilte inn Oslofjorden, spurte i Christiania «hvor er nærmeste store fjell, hvor er nærmeste store foss» og fikk til svar: Gaustatoppen og Rjukanfossen i Vestfjorddalen i øvre Telemark, -en hvit flekk på kartet. Og overklassen fra Europa kom i hopetall, lystreisende blei de kalt, de som hadde råd til slik reiselivsluksus med formål kun å oppleve.

Noen av de første som kom var norske malekunstnere som J.C. Dahl, Johannes Flintoe og Wilhelm Carpelan. De kom til Vestfjorddalen, lagde skisser av foss og fjell, gikk til sine atelierer og skapte de flotteste nasjonalromantiske malerier, – datidens reklameplakater. Det fantes ingen vei inn til Vestfjorddalen, de lystreisende måtte ros over Tinnsjøen (35km) og kjøre hestekjerre opp dalen der de først fikk Gaustatoppen i vakker syn, før de endte opp på KROKAN med Rjukanfossen; – «verdens høyeste vanfald».

Bygdefolket skjønte fort at det var penger å tjene på de lystreisende, både med skyssroing over Tinnsjøen og hest-og kjerreskyss opp dalen til fossen. Det blei også etablert flere gjestegårder med kost og losji opp etter dalen. Etter hvert blei trafikken så stor at «bygdens beste menn» i 1864 dannet dampskipsselskap, bygde båter på 90 fot med ett eneste formål: frakte overklassen over Tinnsjøen. På samme tid begynte man i Oslo å se naturen som et reiselivsprodukt med stort potensiale. Thomas Heftye dannet Den norske Turistforening, og KROKAN blei DNTs første turisthytte i 1868. Hytta lå plassert i bratthenget ned mot juvet, på østsiden av dagens tunnel.

Det var Skien-Telemark turistforening som stod for driften, og besøket blei etter hvert så stort at de i 1897 bygde Rjukan Hotell på kanten av juvet, og de flyttet Krokan turisthytte dit den ligger i dag. De bygde et hotell for de lystreisende, – den europeiske overklassen. Rjukan hotell bygde sin egen kraftstasjon i overkant av Rjukanfossen (10 år før Hydro), slik at hotellet hadde elektrisk strøm og lys på rommene å tilby sine gjester. Dette var svært moderne og avansert, – det var kun Hammerfest som hadde elektrisitet av norske byer på den tiden. Og fru Høyesterettsjustituarius fra Berlin kunne i 1897 sitte på sitt hotellrom på Krokan og lese sin bok i elektrisk lys, – det kunne hun ikke i sin hjemby! Rjukan hotell bygde biljardsalong på kanten av juvet, og det er på tuftene av denne salongen de mest dramatiske scenene i Marispelet utspilles. Overklassen «klasket tennis», og Rjukan Hotell fikk bygd sin egen tennisbane der oppe i bratta. Selve tennisbanen var flat og fin, men det fortelles at ballgutta hadde litt av en jobb. Tennisbanen er venteområdet før man slipper inn på selve Marispelplassen. Og for å toppe det hele i 1897, flombelyste de Rjukanfossen med elektrisk lys! Og nå har Marispelet i lag med Hydro Energi greid å gjenskape flombelyst Rjukanfoss, – forbeholdt de seineste forestillingene.

Ved århundreskifte stod Haukeliveien ferdig, og all turisttrafikk dro over fjellet vestover. Vestfjorddalen tapte mot «Norwegian fjords», og i 1903 var Rjukan hotell konkurs. Skien-Telemark turistforening hadde merket seg en mann som var på besøk i 1888, – Sam.Eyde hette han. Han så nok skjønnheten i Rjukanfossen, men enda mer blei han fasinert av kreftene i den. «Tenk om disse krefter kan brukes til å skape et bedre liv for menneskeheten». Skien Telemark turistforening hadde tidligere vært redd for såkalte «fossespekulanter» som ville ødelegge turistproduktet uberørt natur, og fikk i 1893 kjøpt rettighetene til Rjukanfossen av de to grunneierne på Vemork og Fosso for elleve hundre kroner. Sam.Eyde fikk i 1903 tilbud om kjøp av rettighetene på Rjukanfossen samt overtakelse av konkursboet Rjukan Hotell for ca. 220.000 kroner, – i dagens verdi snaue 20 millioner. Han slo til, og industrieventyret Norsk Hydro startet med å produsere kunstgjødsel og redde verden fra en hungerskatastrofe og starte byggingen av Norge fra fattig til rik på 100 år. I dag verdensarvhistorie, – industrihistorien Rjukan-Notodden, – så viktig at UNESCO vil ta vare på den for menneskeheten!

KROKAN er altså et geografisk område som er knyttet til både nasjonal og internasjonal historie. Reiselivshistorie, industrihistorie, krigshistorie. Det er  i dette området Heroes of Telemark utførte sin sabotasjeaksjon i «Kampen om tungtvannet». Rjukangutten Claus Helberg av en av heltene. Han har fått egen statue som står på tuftene av Rjukan hotell. Der står han og skuer ut over sin kjære Gaustatoppen og sitt kjære Rjukan.  Claus Helberg var en fjellets mann. Han var etter krigen svært sentral i Den norske turistforening, og var fjellfører for Dronning Sonja og Dronning Margrethe av Danmark. Claus Helberg fra industribyen Rjukan, tungtvannssabotør og fjellfører. Det er både logisk og naturlig at Claus har fått sin plass på KROKAN

Skrevet av Øystein Haugan

Marispelet ved Rjukanfossen spiller 15.-19. juli i 2025. Det blir sannelig et magisk eventyr på kanten av juvet!

Ta gjerne med deg familie og venner og legg ferien til Rjukan neste gang, for her har vi mye spennende verdensarvhistorie, flotte turistattraksjoner og inngang til Hardangervidda nasjonalpark. Se VisitRjukan for flere detaljer om hva Rjukan og Tinn har å by på!

Ønsker du å være med som frivillig? Meld deg på via vårt skjema HER

Eller hva med historien til spelet? Det kan du lese HER

10. november 2024

Har du gått glipp av dette?

Oversikt over salkart og felt

Oversikt over salkart og felt

Oversikt over salkart og feltLurer du på hvilket felt du burde velge når du kjøper billetter til Marispelet ved Rjukanfossen? Vi har fire felt som området vårt er delt inn i, og det er felt A også...

Billetter til 20-årsjubileumet i salg nå!

Billetter til 20-årsjubileumet i salg nå!

Billettene til 20-årsjubileumet i salg nå!  Billettsalget til Marispelet ved Rjukanfossen 2025 er endelig i gang! Dette er din eksklusive sjanse til å bli en del av en uforglemmelig forestilling og...

Takk for Marispelet 2024

Takk for Marispelet 2024

Takk for Marispelet 2024!  Vi i Marispelet ved Rjukanfossen ønsker å takke alle involverte i årets spel for deres enestående innsats, oppmerksomhet og dedikasjon til oss. Uten dere hadde det ikke...

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å trykke «Godta alle» gir du din tillatelse til dette. Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og annen teknologi, og hvordan vi samler inn og behandler personopplysninger ved å klikke på lenken under.  Les mer