Vi vant dialektprisen 2023

03. desember 2023

Vi vant dialektprisen 2023 og var nominert til en til

På torsdag 30. november ble Takk og Pris, Tinn kommune sin prisutdeling avholdt, og vi var nominerte til hele to priser!
 
Vi var utrolig overrasket da vi ble nominert til byggeskikksprisen, og her er hele begrunnelsen for denne nominasjonen:

«Marispelets spektakulære beliggenhet på kanten av stupet til Rjukanfossen tilfører oppsettingen en naturopplevelse av de sjeldne. De siste årene er det også lagt ned et betydelig arbeid i å videreutvikle og oppgradere spel-arenaen, og i 2022 stod det ferdig en stor, ny tribune, som gjør at det nå er plass til 900 personer på hver forestilling.

I tillegg til gode sitteplasser med storslagen utsikt over spelplassen, har den nye tribunen rullestolrampe med plass til fire rullestoler. Tilførselsveiene rundt spelplassen er også forbedret, og det er tilrettelagt for salgsboder og tilleggsopplevelser før og etter forestillingen.

Installasjonene i spelområdet er permanente og framstår som en integrert del av naturområdet og de storslagne omgivelsene. Det er i hovedsak benyttet tre som byggemateriale, og en utforming som spiller på tradisjonell byggeskikk. Den helhetlige utformingen gjør at friluftsscenen oppleves som et innbydende natur og -friluftsområde – også utenom spelets oppsetting.»

Denne prisen vant vi ikke, men det betyr mye at arbeidet vi gjør for området blir lagt merke til og vi ønsker å fortsette med dette arbeidet fremover. 

Det var en stor ære å være nominert til Tinn kommune sin dialektpris.  Begrunnelsen ble lest opp på Tinnmålet og vi har fått hele begrunnelsen her:

«Marispelet he sea 2005 vòre ein stor identitetsbyggjar fe heile Tinn kommune. Tusenvis tå publikummera he fingji upplivd spektakulært musikalsk friluftsspel dær manuset æ skrivi o framført på tinnmål.

Tinn kommune æ stòlte tå at Marispelet makta o vise fram eit historisk skuespel basera på eit lokalt kjænt sagn om gardsjenta Mari og fattigguten Øystein, dær alle aktøran nytta tinnmål.

Marispelet he eigen dialektkonsulent som jobba mævite mæ o halde lokalt talemål i produksjonan sine, både i sånga, dialoga, upplæring o kurs. Alle som tæk deil ænten dæ æ lokale aktøra el profesjonelle skuespelara og sångera, må læra se dialekte.

På øvingan bli tinnmålet terpa på o “leika” mæ ivi lång tid. Dætæn fe o få ræ so autentisk som maugleg med tankje på ræn tie sagnet æ lagt te, men au fe o vise publikum, som he fingji upplivd dætæn  spektakulære spelet, dæn upprinnelege tinndialekte, fòlkedansen, måten o lyvå på o folkemusikken.

Dæ æ narle månge lokale onga og ongdom som he vòre mæ som deltagera gjennom dæsæn snat tjuge åra. Ei viktig målgruppe i retningslinjun fe Dialektprisen æ nettupp onga og ongdom. Mæ  Marispelets fokus på tinnmålet vi ræ konne auke kunnskap o interesse, o oppmuntre dænen målgruppa te o ta i bruk dætæn særeigne målføre.

Tinnmålet æ eit viktig immaterielt kulturminne som må tåkås vare på o haldast i hevd. Hær he Marispelet gjort ein ågårle viktig jobb, og me håpa ræm vi halde fram i åra som kjæm.

Dæ æ ei stor glede o deile ut Tinn kommunes dialektpris fe 2023 te Marispelet.»

Det var noen utrolig flotte omtaler og det er en stor ære at vi i år vant Tinn kommune sin dialektpris! Det setter vi utrolig stor pris på og vi ønsker å fortsette arbeidet med bruk og ivaretakelse av dialekten gjennom spelet. Takk for prisen! 

Marispelet ved Rjukanfossen spiller 16.-20. juli i 2024. Det blir sannelig et magisk eventyr på kanten av juvet!

Ta gjerne med deg familie og venner og legg ferien til Rjukan neste gang, for her har vi mye spennende verdensarvhistorie, flotte turistattraksjoner og inngang til Hardangervidda nasjonalpark. Se VisitRjukan for flere detaljer om hva Rjukan og Tinn har å by på!

Ønsker du å være med som frivillig? Meld deg på via vårt skjema HER

Eller hva med historien til spelet? Det kan du lese HER

03. desember 2023

Har du gått glipp av dette?

Rjukanfossen går alle forestillinger

Rjukanfossen går alle forestillinger

Rjukanfossen blir på alle forestillinger! Vi kan med glede si at en lyssatt Rjukanfoss går under alle forestillinger i årets Marispel! “Selv en blind og en døv kan få fornemmelse av denne fossens...

Hvor blir av satsingen på spel?

Hvor blir av satsingen på spel?

Norske Historiske Spel og alle spelene i Norge krever at det skal være bærekraftig å formidle norsk kulturarv.
Selv om spel arrangeres over hele Norge denne sommeren, skjer det på tross av, ikke på grunn av, offentlig støtte. – Hvor ble det av satsinga på kultur?

Rjukanfossen slippes to forestillinger!

Rjukanfossen slippes to forestillinger!

Takk til Hydro Energi Det er en glede å kunngjøre at det blir slipp av Rjukanfossen på forestillingene fredag 19. juli og siste forestilling lørdag 20. juli, altså kl. 21.30 forestillingene våre! 🌊...

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å trykke «Godta alle» gir du din tillatelse til dette. Du kan lese mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og annen teknologi, og hvordan vi samler inn og behandler personopplysninger ved å klikke på lenken under.  Les mer